29 Mayıs 2013 Çarşamba

İstanbul İstanbul olalı...


Bu gün 29 Mayıs. Fatih'in İstanbul'u fethinin üzerinden tam 560 yıl geçmiş, yani yarım asır.
Fetih İstanbul’da kalmayıp ülkenin birçok yerinde kutlanacak. Hazreti Muhammed hadisinde “Konstantiniyye fethedilecektir. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan” demişti.
Bu gün İstanbul’da 3. köprünün temeli de atılacak. Bu günün böyle bir anlamı da oldu.
İstanbul’a 3'ncü köprü birçok tartışamaya neden olmuştu. Teknik olarak dünyanın ilk köprüsü olacağı da konuşuluyor. Hem araç trafiği hem de demir yolunun olacağı köprü umarım İstanbul’un sorunlarına çözüm olur.
Ama;
Fatih Sultan Mehmet tam yarım asır önce bu kenti alırken, kentin bu hale geleceğini düşünse peygamberin hadisine rağmen fetheder miydi bilmem. Anadolu’dan bakınca artık Sultan Ahmet Cami yerine, yüksek gökdelenler görünüyor. Kentin silueti kalmadı, bozuldu. İstanbul’un her yanı “lüks, nezih” konut projeleriyle dolduruldu. Başbakan diyor ki; onları tıraşlayacağız. İyi de tıraş dediğin şey saçlar, kıllar tekrar çıkacağı için yapılır. Tıraşlayacağın şeyler yeniden mi yükselecek…
Alkol için dünyada örnekleri var diyen Başbakan neden aynı örneklere kentler için bakmıyor?
Bütün bunlar olup biterken, fethin 560. yılı kutlanırken, İstanbul’a adı Fetih Köprüsü mü olur, Recep Tayyip Erdoğan Köprüsü mü olur yeni köprünün temelleri atılırken bir de Taksim’de Gezi Parkı ve içindeki ağaçlar yok ediliyor. Devlet zevatı bu gün açılışa gidecekmiş. Aynı kişiler ve tabi Başbakan acaba Taksim’e gidip orada ağaçların dibinde nöbet tutanları ziyaret etse ne olur. İyi olur ama ağaçlar bugünde polisin jopu ve “organik” biber gazıyla kesilecek. Yerine alışveriş merkezi yapılması planlanıyor diye tevatür de etrafta dolaşıyor.
İstanbul 2 No’lu Koruma Bölge Kurulu’nun reddettiği, Gezi Parkı'nın yerine yapılacak Topçu Kışlası Projesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nca geçtiğimiz şubatta onaylanmıştı. AVM olmayacağı iddia edilse de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Kışlanın bir bölümü müze olabilir, ortası yeşil alan. Diğer bölümünde de İstiklal Caddesi’nin devamı niteliğinde alışveriş merkezi. Üstü rezidans ve otel...” demişti.
Demek ki orasının ne olacağı belli.
Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Taksim Gezi Parkı'nda yapılan çalışmayla ilgili bir açıklama yapmış ve “çalışma sırasında ağaç kesimi yapılmıyor. Duvar yıkımı ve yol genişletme çalışması nedeniyle 5 adet ağaç sökülerek farklı bir yere taşınıyor” demiş. Peki oradaki insanların gördükleri ne? Madem 5 ağaç sökülecek bu kadar insan niye cayırtı koparıyor ve siz polisi onların üzerine salıp jop ve biber gazı ile müdahale ediyorsunuz. Neden Belediyeden birileri gelip işin doğrusunu anlatmıyor.
İşin doğrusu orası alışveriş merkezi olacak ve 3. köprünün temeli atılırken bu da hep olduğu gibi unutturulacak.
Marks’ın dediği gibi:
Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder