10 Aralık 2012 Pazartesi

Yeniden ve yine Bursa’nın suyu


Gazeteler, Bursa Büyükşehir Belediye’sinin su satmak üzere hazırlık yaptığını duyurdu. Bursa Büyükşehir Belediyesi artık suyu paketleyip satacakmış.
Ne demeli ki!..
BUSKİ ambalajlı su yatırımını 2013 yılı bütçesine dâhil etmiş ve Kaplıkaya’da belediyeye ait 11,6 dekarlık alanda 5 bin 800 metrekare üzerine kurulacak fabrika saniyede 10 litre suyu ambalajlayacakmış.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe Uludağ’ın su şebekesine verilen, mineralli kaynak sularını cam ve plastik ambalajlarda vatandaşların sofralarına getireceklerini söylemiş.  YAHU ÇEŞMEDEN SOFRAYA GELMİYOR MU ZATEN niye PAKETLİYORSUN
Ayrıca Sayın Altepe,  bu iş için isim de düşünmüş ve adının da Hüdavendigar ya da Muradiye  olması konusundaki tartışmada sonuçlanmış ve adı HÜDAVENDİGAR SU olacakmış….
Yıllardır bu kentin su kaynaklarının talan edilmesi, mevcut su kaynaklarının sürekli ve giderek yoğunlaşan bir biçimde çeşitli şirketlere pazarlanması konularını sürekli gündeme taşıyanlar oldu. Bu kişilerden birisi de benim. 
Bursa’nın su kaynağı Uludağ’ın kendisidir. Daha doğru bir ifade ile Bursa kenti ve ovasının bu kadar verimli olması, Uludağ’a ve ondan doğan su kaynaklarına bağlıdır. Bursa suyunu temel olarak Doğancı Barajı’ndan sağlar.
Ayrıca pınar kaynaklı sular ve yeraltı suları da kısmi de olsa bir paya sahiptir. Bursa’nın suyunun hemen tamamı Uludağ kaynaklı olup, kentteki halkın kullanım suyundan, tarımsal amaçlı sulamaya, endüstriyel kullanıma dek tüm alanlarda Uludağ kaynaklı sular kullanılmaktadır. Su kaynaklarımızın bolluğuna karşın Bursa kenti büyük şehirler içinde suyu en pahalı içen kent durumundadır. 
Şimdi Sayın Altepe Bursa’nın suyunu ambalajlayarak satmak istiyor. Önce belki de bir kaç soru sormak gerek:
  1. Şimdiye kadar ambalajlı su satma izni verilen işletmeler BUSKİ tarafından ne kadar kontrol ediliyor ve bu kontrollerin sonuçları nelerdir?
  2. BUSKİ’nin görevleri arasında YURTTAŞA sağlıklı su sunmak yok mudur?
  3. BUSKİ kent içinde kaç noktada su analizleri yapmaktadır. Bursa’nın içme suyu temiz midir?
  4. BUSKİ Bursa kentinde su fiyatlarını düşürmek için ne tür çalışmalar yapmaktadır?
Bursa’ya su sağlayan Nilüfer Çayı zehir akmakta iken ve Büyükşehir Belediyesi bu sorunu çözmek zorunda iken neden gözünü Bursa’nın suyunu ambalajlamaya dikmiştir?
Sayın Altepe siz Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı’sınız değil mi? Ve görevleriniz arasında Bursa halkına bence bedelsiz ya da ucuz su verelim görevi yok mudur? Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven halkına bedelsiz su dağıttığı için başkanlıktan düşürüldü.  Yoksa siz de böyle yaparsanız Belediye Başkanlığından düşürülmekten mi çekinmektesiniz.
Tüm algıları ve anlayışları TİCARET olanlar için Evliya Çelebi’nin  “Şehr-i Bursa sudan ibaret” sözü sadece bir söz müdür? 
Yoksa Çelebi yıllarca öncesinden suyu satın ve pazarlayın mı demiştir? 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder