14 Aralık 2012 Cuma

Ey Başköy halkı, ambalajlı su neden içmiyorsun ki?

Orhaneli ilçesine bağlı Başköy'de mermer ocakları nedeniyle sularının kirlendiğini iddia eden köylüler, eylemler yaparak mermer ocağının faaliyetini durdurmak istemişti.
Bir yıla yakın süredir çeşmelerinden çamur aktığını belirten köylüler ellerindeki kirli sularla soluğu hem AKP hem de Valilik önünde almışlardı. DSİ Genel Müdürlüğü'nün yaptığı incelemelerde eksikleri olduğu gerekçesiyle faaliyeti durdurulan Orhaneli ilçesine bağlı Başköy’deki mermer ocağı ise tekrar çalışmaya başlamıştı.
Orhaneli’ne bağlı Başköy’de çevreye zarar veren mermer ocağının faaliyetinin durdurulmasının ardından işletmeci eksiklerini gidermişmiş...
Mermer ocağının tekrar faaliyete başladığını kaydeden Vali Şahabettin Harput da  “DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme ile işletmecinin eksikliklerini giderdiği, yeniden faaliyete başlamasında bir sakıncası olmadığı ile ilgili bize rapor geldi demişti.
Sonrasında Bursa Valiliği, kanunun kendisine verdiği yetkiyi kullanarak Başköy’ün Sugözü Mevkii’ni ‘Koruma Alanı’ ilan etme kararı almıştı. Bu kararla, bundan böyle Ankara’dan su havzası civarına yeni mermer ocağı ruhsatı almanın da önü kesilmiş oldu diye konu gazetelerde de yer almıştı.
Ancak mermer ocağı hala çalışma faaliyetine son vermezken, Bursa İl Özel İdaresi’nin kararına rağmen tepki çeken ocakta mermerlerin kesilirken çıkardığı tozlarla aynı zamanda çiçekler de kirlenmeye devam ediyor hala...
120 haneli köyün kullanma suyu ihtiyacı Orhaneli’den getirilen tankerlerle karşılanıyor. 120 litrelik su tankını 3 saatte dolduran gençler, doldurdukları su tankını traktörle köy meydanına getiriyor. Traktör gelmeden 10 dakika önce bir köylü dağın tepesine çıkarak hoparlörden köye su geleceğini söyleyerek, köy sakinleri meydanda toplansın diye çağrı yapıyor.
Köylüler, Suyu sadece kullanma suyu olarak değil aynı zamanda geçim kaynağı olarak da kullanıyor ve hayvancılığın yanında sera çiçekçiliği de yapıp bu çiçekleri Hollanda’ya gönderiyor. Sanırım artık Hollanda bu çiçekleri almayacak. Konu ile ilgili olarak 27 Aralıktaki duruşmada neler olacağını beraberce göreceğiz.
Aslına bakılırsa bir öneride bulunmanın tam da sırası diye düşünüyorum.
Daha önce yazmıştım ve TMMOB Bursa İKK, BAOB bileşenleri, Bursa Su Platformu ve Nilüfer Çayı Temiz Aksın Platformu olarak bir basın açıklaması yapılmıştı.
Büyükşehir Belediyesi suyu paketleyip satacakmış ya….
İşte Sayın Altepe şimdi başlangıç olarak bir iyilik yapsın ve aynı zamanda da tanıtım tabii… Fırsat bu fırsat köylülere su satsın değil mi hem vatandaş temiz su da içer.
Hem zaten hükümet bütün şehir diye bir şey üzerinde de çalışmıyor mu? Yakında zaten Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa kentinin tümünün sorumlusu olacak ve su yol vb. ondan sorulacak.. Hazırlık olur değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder