12 Nisan 2009 Pazar

Büyükşehir’in Ulaşım Politikası İnsan Odaklı Değil !


Gazetelerde BursaRay’ın Özlüce’ye ulaştığı haberlerini herkesin gördüğünü sanıyoruz. Kentin tek ulaşım otoritesi olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılan hafif raylı sistem kentin batı yönünde ilerliyor. Toplu ulaşımın Bursa kentinin olası her noktasına doğru yaygınlaştırılması son derece memnuniyet vericidir. Bursa kentinin batı kısmına uzanan BursaRay’ın  bölgede yaşayan 40.000 kişi için ulaşım konfor ve rahatlığı sağlayacak olması yanında toplu taşımacılığın gelişmesi de önem taşımaktadır.
Ancak Altınşehir – Ertuğrul ve Özlüce durakları hizmete açılan BursaRay sisteminde önemli sıkıntı ve sorunlar vardır.
1.    BursaRay’ın Küçük Sanayi İstasyonu’ndan itibaren Bülent Ecevit Caddesi ile Uğur Mumcu Bulvarı paralel olarak gittiği  güzergahı üzerinde ilk durak Altınşehir Durağıdır. Altınşehir Durağı Gıda Toptancıları Sitesi önündedir. Gıda Toptancıları Sitesi’nde yaklaşık 200 işletme ve 2000 civarında çalışan olup bunların büyük kısmı yaptıkları için özelliği nedeniyle araç sahibi olan veya işyeri aracı kullanan insanlardır. BursaRay Altınşehir Durağı’nın 3 girişi bulunmakta ve 2 giriş Gıda Toptancıları Sitesi içinde yer almaktadır. Bu girişlere Gıda Toptancıları Sitesi dışında ulaşmak mümkün değildir. 3 Giriş ise giriş ağzı güneye bakacak biçimde yerleştirilmiş olup, Altınşehir Mahallesi’nin kuzeyde olduğunu düşündüğümüzde halkın kullanım yönünün tam tersi noktada oluşturulmuştur. Müzeyyen Senar Caddesi ile 204., 207. Ve 208. Sokaklardan Altınşehir BursaRay durağına yaya ulaşımı için geçiş noktası bulunmamaktadır. Uğur Mumcu Bulvarı bölgenin en işlek ve süratli akan caddesi olup, yayaların ve özellikle çocuk, yaşlı,engelli ve çocuklu, pusetli anne-babaların geçişi için uygun geçiş noktaları ve trafik düzenlemeleri yapılmamıştır.
 
Uğur Mumcu Bulvarı’nın güneybatısında yaşayan Nilüferliler için ise Gıda Toptancıları Sitesi’ne girmeyi tercih etmemeleri halinde yayaların BursaRay durağına gidebilecekleri bir yaya kaldırımı yoktur.  Gerek Müzeyyen Senar Caddesi’nden gerekse 204,207 ve 208. Sokaklardan sürekli bir trafik akışı söz konusu olduğu için bu noktalardan da karşıdan karşıya geçebilmek olanaksızdır. Altınşehir BursaRay Durağı için gerekli önlemlerin alınmaması halinde bir çok trafik kazalarının olması ve can kaybı yaşanması olasılığı hiç de az değildir.  
2.    BursaRay’ın ikinci durağı olan Ertuğrul İstasyonu’nda da benzeri düzenleme sorunları vardır. Uğur Mumcu Bulvarı’na paralel seyreden BursaRay hattına ulaşabilmek için Ertuğrul Mahallesi’nin Uğur Mumcu Bulvarı’nın kuzeyinde ve kuzeydoğusunda yaşayanların yaya olarak geçişleri dikkate alınmamıştır. Açılış töreninin yapıldığı BursaRay Durağı olan Ertuğrul Durağı’na Abdi İpekçi Caddesi, 321.,326. Ve 327. Sokaklardan yayaların ve özellikle çocuk, yaşlı,engelli ve çocuklu, pusetli anne-babaların geçişi için uygun geçiş noktaları ve trafik düzenlemeleri yapılmamıştır.
Ertuğrul Mahallesinde yaşayan yaklaşık 10.000 kişinin büyük kısmı Uğur Mumcu Bulvarı’nın kuzeyinde yaşamakta olup, Dörtçelik Çocuk Hastanesi önünde bulunan Ertuğrul BursaRay Durağı’nda da 3 giriş bulunmakta, 2 giriş hastane önünde tek giriş ise yine yolcu yükünün olduğu tarafın tersine biçimde yerleştirilmiş olarak Uğur Mumcu Bulvarı ile Mahalle arasında yer almaktadır. Ayrıca Doğan Avcıoğlu Caddesine açılan sokaklarda da yayalar için gerekli trafik düzenlemeleri bulunamamaktadır.
3.    Yüzüncüyıl  ve Özlüce Mahallelerine ortak hizmet verecek olan Özlüce Durağı tamamlanmış olmasına karşın etraftaki inşaatlar ve yol düzenlemeleri nedeniyle şu anda zaten yayaların kullanımı için bir çok sorun mevcuttur. Düzenlemelerin yapılmasından sonra nasıl olacağı bilinmemektedir.
BursaRay’ın açılışı yaygın medya organlarında büyük bir sitayişle karşılanmış ve Saray konforu vb. başlıklarla haberleştirilmiş ve bazı yazarlarca diğerlerine göre daha estetik ve modern olduğu yönünde görüşler belirtilmiştir. İstasyonların merdivenleri duvarları vb. malzemeleri daha estetik ve modern olabilir ancak yukarıda yer alan sorunlar dikkate alındığında 10 ay erken çalıştığı ileri sürüldüğü için BursaRay’ın bir çok eksikle hizmete başladığı açıktır.

Nilüfer Kent Konseyi, henüz inşaat sürmekte iken bölgede hizmet verecek durakların, yollarla ilişkilerini, yayalar için getirilen çözümleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’na sormuş olmasına karşın herhangi bir yanıt alamamıştır. Şimdi tıpkı İzmir Yolu’nda olduğu gibi BursaRay’ı kullanmak isteyecek Altınşehir, Ertuğrul, Özlüce ve Yüzüncü Yıl mahallelerinde yaşan 40.000 kişi trafik azası riski altında toplu ulaşımı kullanabileceklerdir. Bu durum toplu taşımanın tercih edilmesini güçleştireceği gibi bir çok kazaya da yol açmaya adaydır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder